Mesaj de eroare

Notice: Undefined offset: 1 în counter_get_browser() (linia 70 din /home/cenobscp/public_html/educatiepentrudezvoltaredurabila.ro/sites/all/modules/counter/counter.lib.inc).

Vrem să îţi oferim câteva instrumente de lucru, în mediul virtual, atât pentru tine individual, dar şi pentru grupuri, în cazul în care lucrezi cu acestea.

Pentru că jocul este prima formă de învăţare a omului, considerăm că este important să ne amintim să luăm lucrurile „în joacă”, uneori. Aşa că îţi punem la dispoziţie câteva activităţi virtuale simple, dar şi instrumente interesante, care îţi pot fi de ajutor în domeniul Educaţiei pentru Dezvoltare Durabilă.

Acestea sunt grupate pe nivel de dificultate, în ce priveşte complexitatea sarcinii, dar şi abilităţile tehnice necesare, fiind potrivite pentru toţi utilizatorii, indiferent de vârstă.

  • COLOREAZĂ
  • JOCURI ONLINE
  • FILME, ANIMAŢIE ŞI PREZENTĂRI
Aici găseşti câteva fişe de colorat, pe care îţi recomandăm să le deschizi în Paint (sau un alt program de colorat), pentru a evita imprimarea lor şi consumul de hârtie.
Am strâns, pentru tine, o serie de jocuri ce pot fi jucate online (deci ai nevoie de conexiune la Internet), iar unele pot fi şi descărcate. Sunt strânse aici şi jocuri foarte simple, ce pot fi jucate de copii, dar şi jocuri un pic mai complexe, pentru tineri şi, de ce nu?, adulţi. Cele mai multe sunt în limba engleză, întrucât oferta în limba română este foarte slab dezvoltată. Dar, cele mai multe, au o structură intuitivă şi pot fi jucate uşor. Distracţie plăcută!
Eco-Challenge (joc online)
Fii eco, alături de Kim Possible, Stitch şi alte personaje de desene animate. Porneşte într-o aventură şi treci prin toate probele (curse pe bicicletă, plantare de copaci, adunare de deşeuri etc.), ajutând astfel la păstrarea unui mediu curat şi sănătos.
EekoCreature (joc online)
Construieşte-ţi propria creatură Eeko originală, apoi pune la punct Lumea ta Eeko. Vei primi tot felul de întrebări şi probe, iar dacă vei alege mereu varianta cea mai eco, vei primi puncte.
EekoHouse (joc online)
Intră în Casa Eeko şi rezolvă probele. Dacă vei alege mereu varianta cea mai eco, vei primi puncte.
Mori de vânt (joc online)
Când morile de vânt se strică, oraşul rămâne fără energie. Ajută oraşul, reparând morile de vânt şi punând roţile la locul potrivit, în mecanism, pentru a funcţiona din nou.
Pescuit Ecologic (joc online)
„Pescuieşte” deşeurile lăsate pe fundul mării, de către o navă, şi protejează astfel mediul.
Dora face curat pe plajă (joc online)
Ajut-o pe Dora Exploratoarea să cureţe plaja, punând fiecare deşeu la locul potrivit.
Eco-Ego (joc online)
Ajută omuleţul tău să facă alegeri prietenoase cu mediul înconjurător, pentru a păstra mediul mai curat şi pentru a supravieţui.
Plan It Green – Eco game (joc de descărcat)
Eşti primarul unui oraş, iar cetăţenii îţi cer să iei anumite măsuri, pentru îmbunătăţirea stării oraşului. Tu trebuie să transformi oraşul într-unul cât mai eco.
Eco Quest (joc online)
Răspunde provocării de a rezolva o problemă de mediu, trecând prin anumite probe.
ElectroCity (joc online)
Construieşte-ţi propriul oraş şi ajută-l să gestioneze corespunzător energia electrică.
Nu doar că este „la modă” să faci un video, un film sau o prezentare interactivă, dar mai ales tinerilor le face mare plăcere să folosească mijloacele tehnologiei moderne, pentru a transmite un mesaj. Aşa că ne-am gândit să îţi oferim câteva din uneltele virtuale, pe care şi noi le folosim, pentru că sunt destul accesibile şi nu solicită un nivel avansat de cunoştinţe, în domeniu. Astfel, mesajul tău despre Educaţia pentru Dezvoltare Durabilă va avea un mai mare impact!
  • FILME
  • ANIMAŢIE
  • PREZENTĂRI
ŞTII CUM SE FACE UN FILM? Noi am aflat. Şi îţi spunem şi ţie. Experţii de la Vizzio Pro Art au realizat, pentru noi, un tutorial scurt, în care abordează cele mai importante aspecte ale realizării unui film. Pe lângă un mesaj percutant, ai nevoie şi de o filmare bună, pentru a avea un impact cât mai mare asupra oamenilor. Aşadar, urmează indicaţiile lor. Nu garantăm că vei fi nominalizat la Cannes, dar sigur mesajul tău va fi apreciat!

Tutorial - Cum se face un film?

Dacă ai gata filmul, ai nevoie de editare, montaj, poate nişte efecte. Ai mai jos două programe, pe care le considerăm utile şi accesibile.
Windows Movie Maker (program cu licenţă gratuită)

Probabil cel mai accesibil program de editare a filmelor, simplu de învăţat şi cu destule efecte, pentru nivel începător, este Windows Movie Maker, care vine odată cu instalarea Windows-ului. Este gratuit, iar instrucţiuni de folosire găseşti pe site-ul oficial: http://windows.microsoft.com/ro-ro/windows-live/movie-maker

PremierePro (program cu licenţă contra-cost)

Este unul dintre cele mai folosite programe de editare video, cu o multitudine de funcţii.
Detalii despre program, găseşti pe site-ul oficial Adobe, de unde poţi să îl şi descarci gratuit (versiune trial) sau îl poţi cumpăra: http://www.adobe.com/ro/products/premiere.html

Ai şi un tutorial interesant şi cuprinzător, despre ceea ce înseamnă baza învăţării acestui program, oferit de echipa Creative Monkeyz (în limba română): http://creativemonkeyz.com/tutoriale/basic-premierpro/. Tot pe site-ul lor, la secţiunea Tutoriale -> PremierePro, găseşti video-uri despre cum să utilizezi programul, la nivel mai avansat (reguli de montaj, editare cu două camere, titluri, texte, burtiere etc.).

Mai jos, ai o selecţie de programe de animaţie, majoritatea cu licenţă gratuită, pe care le poţi utiliza în diferite moduri (de la simpla înşiruire a unor poze, cu fundal sonor, până la desenare în 2D sau animaţii de tip Flash, GIF sau beţe-de-chibrit). La fiecare program, găseşti link-ul de descărcare, precum şi o descriere, preluată de pe site-ul pe care este încărcat. Spor la animat!
Flash Media Show 1.0 (program cu licenţă gratuită)

Acest program îţi permite să prezinţi o selecţie de fotografii, în format Adobe Flash, economisind spaţiu pe hard disk. Prezentarea finală va avea un meniu de navigare foarte frumos şi clar. Programul este foarte uşor de utilizat: uploadează doar fotografiile pe care le doreşti, redimensionează-le sau roteşte-le, aplică efecte de slide şi selectează o imagine de fundal, făcând click, pe prima pictogramă, din partea dreaptă jos.
Descărcare şi alte detalii: http://www.portalroman.com/download/nume-Flash_Media_Show_1_0-1485.html

Flash Slideshow Maker 2.50 (program cu licenţă gratuită)

Programul permite să realizezi un video, din pozele tale, să adaugi şi o melodie, la video-ul creat, precum şi efecte de tranziţie. Acesta transformă colecţia de fotografii digitale în formatul de ieşire Macromedia Flash, nefiind necesare cunoştinţe de Flash sau de programare.
Descărcare şi alte detalii: http://www.portalroman.com/download/nume-Flash_Slideshow_Maker_2_50-1483.html

MonkeyJam 3.0 Beta 050529 (program cu licenţă gratuită)

Acest tip de animaţie este bazat pe cadre de capturare, unul câte unul, alăturate apoi într-un fişier video. Este nevoie de timp şi răbdare, pentru a crea un film de animaţie, de genul acesta, dar programul te ajută să faci lucrurile destul de repede. Acest editor video de animaţie te ajută să înregistrezi filmul de animaţie. Utiliează camera video digitală sau webcam-ul, pentru a înregistra mai multe cadre, de care ai nevoie pentru a crea filmul.
Descăcare şi alte detalii: http://www.portalroman.com/download/nume-MonkeyJam_3_0_Beta_050529-1482.html

Pencil 0.4.4b (program cu licenţă gratuită)

Este un program folosit pentru creare de filmuleţe de desene animate. Aplicaţia face parte din categoria programelor Freeware şi este un editor grafic 2D, cu care poţi desena, edita şi colora cadre, pentru filme de desene animate. Principalul scop al programului este de a face animaţie tradiţională şi de a permite oricui, să deseneze în 2D. Ai doar nevoie de puţin talent de desenator. Cu acest program, poţi transforma filmuleţele în fişiere flash (SWF).
Descăcare şi alte detalii: http://www.portalroman.com/download/nume-Pencil_0_4_4b-1478.html

Stykz 1.0.2 (program cu licenţă gratuită)

Este un program multiplatformă, care te ajută să creezi rapid o animaţie de tip beţe-de-chibrit. Are multe funcţionalităţi, este uşor de învăţat şi se pot crea figuri simple. Câteva caracteristici ale programului:
- este un program bazat pe cadru, care te lasă să lucrezi în mod individual fiecare cadru, ce compune animaţia; „onionskinning” (coaja de ceapă) te lasă să vezi ce se află în cadrele anterioare, ca să poţi face ajustările necesare
- figurile pot fi rotite, dimensionate, întinse, răsturnate, colorate şi deplasate
- figurile pot fi create şi editate pe loc, nu este nevoie de un editor separat
- poţi testa animaţia, înainte de a o salva; poate fi salvată în format de film QuickTime, Animated GIF sau ca o secvenţă de imagini
Descăcare şi alte detalii: http://www.portalroman.com/download/nume-Stykz_1_0_2-1477.html

3D Canvas v7.1.1.2 (program cu licenţă gratuită)

Foloseşte acest program pentru animaţie şi modelling real-time drag-and-drop.
Descăcare şi alte detalii: http://www.portalroman.com/download/nume-3D_Canvas_v7_1_1_2-154.html

Pivot Stickfigure Animator 2.2.6 (program cu licenţă gratuită)

Cu acest program, poţi crea mici animaţii, fără să ştii prea multe despre desen. Programul funcţionează pe principiul desenului din linii şi poate fi creat din bucăţi. Câteva caracteristici ale programului:
- creare de amimaţii
- utilizare de cadre
- poţi desena folosind doar forme geometrice
- are o bibliotecă de figuri predefinite
- salvează imaginile în format GIF
- interfaţă simplă şi intuitivă
Descăcare şi alte detalii: http://www.portalroman.com/download/nume-Pivot_Stickfigure_Animator_2_2_6-1475.html

FotoMorph v.9.1 (program cu licenţă gratuită)

Este un program ce poate transforma o imagine în altă imagine, gradual, folosind două fotografii. FotoMorph este conceput pentru a crea animaţii în timp real, de tip Flash, GIF animat, AVI şi altele.
Descăcare şi alte detalii: http://www.portalroman.com/download/nume-FotoMorph_v_9_1-147.html

Vectorian Giotto 3.00 (program cu licenţă gratuită)

Acesta este un program de animaţie Flash, uşor de folosit. Vine livrat cu peste 50 de efecte încorporate, care pot fi aplicate atât textului, cât şi formelor, fără cunoştinţe de codare. Dispune de peste 100 de efecte predefinite, care afişează diferite moduri în care efectele pot fi ajustate. Conţine peste 50 de şabloane Flash şi pot fi create bannere Flash, introduceri, antete sau orice altă activitate desfăşurată în Flash.
Descăcare şi alte detalii: http://www.portalroman.com/download/nume-Vectorian_Giotto_3_00-1515.html

After Effects (program cu licenţă contra-cost)

Este unul dintre cele mai folosite programe de compositing, versatil şi relativ uşor de învăţat. De la corecţii de culoare la generice ample şi o multitudine de efecte posibile, After Effects le face pe toate.
Detalii despre program, găseşti pe site-ul oficial Adobe, de unde poţi să îl şi descarci gratuit (versiune trial) sau îl poţi cumpăra: http://www.adobe.com/ro/products/aftereffects.html

Ai şi un tutorial interesant şi cuprinzător, despre ceea ce înseamnă baza învăţării acestui program, oferit de echipa Creative Monkeyz (în limba română): http://creativemonkeyz.com/tutoriale/basic-after-effects/. Tot pe site-ul lor, la secţiunea Tutoriale -> After Effects, găseşti video-uri despre cum să utilizezi programul, într-un scop anume (efecte, corecţii de culoare, animarea unui robot etc.).

O prezentare înseamnă mai mult decât text şi mesaj comunicat celor care te ascultă. Înseamnă şi estetică, impact vizual, dinamism. Ai mai jos câteva recomandări de programe alternative, pe care le poţi folosi în realizarea unei prezentări, pentru a ieşi din rutina cunoscutului Power Point (PPT). Unele dintre ele utilizează doar poze, în altele poţi încorpora şi fişiere audio sau text.
Prezi

Unul dintre programele care a prins teren, în ultimii ani, este Prezi. Gratuit (sau contra-cost, variantele cu mai multe opţiuni), uşor de folosit şi cu multe efecte dinamice, acest program te va ajuta să ai o prezentare originală. Ai nevoie de conexiune la Internet, pentru că prezentarea se creează şi editează pe site, fiind vizibilă publicului larg (pentru opţiuni de confidenţialitate, se percepe o taxă).
Detalii şi utilizare: http://prezi.com/

IBM Lotus Symphony (program cu licenţă gratuită)

Este o suită office, asemănătoare cu cea de la Microsoft, furnizând aproximativ aceleaşi tipuri de funcţii, dar cu diferenţe de design sau ale unor aspecte specifice, pe fiecare componentă. Include trei tipuri diferite de utilităţi: „Documente”, „Prezentări”, „Tabele”. Este o alternativă destul de bună, la alte suite office, iar tu o poţi utiliza pentru a face o prezentare mai diferită.
Descărcare şi alte detalii: http://www.softpedia.com/get/Office-tools/Office-suites/IBM-Lotus-Symphony.shtml

SlidePhoto (program cu licenţă gratuită)

Este un program de făcut Slideshow-uri simple (prezentări din poze), gratuit, portabil, foarte uşor de folosit şi care ocupă foarte puţin spaţiu pe HDD.
Descărcare şi alte detalii: http://translatedslidephoto.codeplex.com/

Photo! 3D Album 1.1 (program cu licenţă gratuită)

Aplicaţia oferă posibilitatea realizării de albume tridimensionale, cu imagini. Există o colecţie de tipuri de galerii, pe care le poţi selecta, dar poţi şi să descarci altele, de pe: http://pho.to/album3d/galleries3d.php. Programul oferă diferite formate, în care poţi salva prezentarea, printer care şi EXE, VRML sau SWF.
Descărcare şi alte detalii: http://www.portalroman.com/download/nume-Photo__3D_Album_1_1-1691.html

AnvSoft Flash Slide Show Maker 4.30.1968 (program cu licenţă gratuită)

Acest program îţi permite să realizezi un video, din poze, la care poţi adăuga şi o melodie, dar şi efecte de tranziţie. Poţi crea, astfel, prezentări sau albume foto, în format Macromedia Flash – SWF.
Descărcare şi alte detalii: http://www.portalroman.com/download/nume-AnvSoft_Flash_Slide_Show_Maker_4_30_1868-1707.html

Extra Photo Slide Show Free 6.26 (program cu licenţă gratuită)

Programul te ajută să creezi un slideshow foto, cu muzică de fundal, subtitrare şi efecte de tranziţie.
Descărcare şi alte detalii: http://www.portalroman.com/download/nume-Extra_Photo_SlideShow_Free_6_26-1699.html

Website X5 Free (program cu licenţă gratuită)

Această aplicaţie gratuită te ajută să realizezi o pagină web, în calculatorul propriu. Îţi pune la dispoziţie o ofertă variată de şabloane, opţiuni de alegere a tipului de meniu, stilului, modelelor, dar şi posibilitatea de a crea un şablon de la zero. O prezentare sub forma unei pagini web poate fi, cu siguranţă, mai uşor de remarcat şi poate aduce un plus de noutate. Totul ţine de creativitatea ta!.
Descărcare şi alte detalii: http://www.websitex5.com/en/free-website-builder.html